Zehirli | Konular | Kitaplar

Cennetlikler Kimlerdir?

Kur'an ve Sünnet'te ifade buyrulduğuna göre, peygamberlerin davetine uyup iman eden ve amel-i sâlih işleyen kimseler Cennet'e gireceklerdir. Bu kimseler Cennetliktir. Esasen Allah'a ve insanlara karşı görevlerini yerine getirmekle insan daha dünyada iken manevî bir huzura kavuşur, maddî refah sağlanır ama tam manasıyla huzur ve kardeşlik Cennet'te gerçekleşir:

"Takva sahipleri, elbette Cennet'lerde ve pınarlardadırlar. Girin oraya selâmetle, emin olarak. Biz, O Cennetliklerin kalblerindeki kinleri çıkarır atarız. Hepsi kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıya otururlar. Orada kendilerine hiç bir zahmet dokunmaz ve onlar oradan çıkarılacak da değiller." (Hicr,45-48).
Kur'an-ı Kerîm de:

-Namazını eksiksiz kılanlar, malından bir kısmını yoksullara ayıranlar, ceza-hüküm gününe inananlar, Allah'ın gazabından korkanlar,ırzlarına sahip olanlar, sözlerine ve emânete sadık kalanlar, doğru şahitlikte bulunanlar (1).

-Cenâb-ı Hakk'ın rızasını dileyerek sabredenler (2);
-Şükredenler (3)
-Yürekten tövbe edenler (4)
-Allah yolunda canını feda eden şehitler (5)
-Allah'a yönelmiş bir kalble idealize olmuş müslümanlara "Allah'ın ölçüsünde Allah'a yönelenlere" (6) içinde ebedî kalınacak Cennet'e girecekleri yüce Rabbimiz tarafından müjdelenmiştir.

"İmran b. Husayn (r.a.)'dan rivayete göre Hz. Peygamber (s.a.s.) Cennet ehlinin çoğunun fakirler olduğunu ifade buyurmuşlardır . Hadis yorumcuları bunu şöyle açıklarlar. Bir çok kötülükleri insana mal işletir. Çoğu insan mal yüzünden azar. Onun için maldan mahrum fakirler çoğunluğu oluşturduğundan bunların Cennet ehlinin çoğunluğunu teşkil etmesi de olağandır.

--------------------------------------------------------------

Kaynak: Cennet, Durak PUSMAZ, Şamil İslam Ansiklopedisi

1) Meâric, 70/23, 24, 25, 26, 27, 29, 33
2) Ra'd, 13/20, 21, 22, 23
3) Ahkâf, 35/15-16
4) Tahrim, 66/8
5) Bakara, 2/154
6) Kaf, 50/31-34


4 yorum

cennet

selsmun aleyküm. allahın selamı öncelikle efendiler efendisine sonra sizin üzerinize olsun. çok güzel açıklamalar yapıyorsunuz. ben sizin sitenize çok bağlanıyorum HOŞÇA KALIN. SELSMMMMMMMM

07.10.2007 - eda

merhaba

ben fazla islamla ilgilenen biri değilim ama din hocası verdiği için bakıyorumm buradiki yazılar diğer sitelerdede çıkıyor farklı bilgiler edinmek istiyorum daha yeni bilgiler yazın lütfenn sizin sitenize çoğunlukla giriyorumm

02.12.2009 - misafir

Cennete girmek

Meraba, teşekkür ederim ama benim istediğim şeyler, yani ben hiç cehenneme gitmeden cennete girmek istiyorum. Elbette Allah'a inanıyorum ama cehennem azabından ve azıcık yanmaktan çok çok çok korkuyorum. Daha detaylı bilgiler verebilir misiniz? Allah razı olsun...

04.08.2011 - misafir

cennet

kardeşlerim cennete girmek düşündüğünüz kadar zor diğildir allah(CC)sevmek onun yarattıklarına sevgiyle saygıyla ve merhametle yaklaşmak ona sizi rızıklandırdıgı için ibadet ederek şükretmek ve kalbinizi kinden, kibirden, gururdan,kıskançlıktan arındırmak sizi salih kullar arasına sokar inş. siz ona bol bol şükredin onun sizi cehendeme atmak için yaratmadıgını unutmayın, ALLAH (CC)insanlara zulmetmez insanlar kendilerine zulmederler. allaha emanet olun.

19.07.2012 - misafir