Zehirli | Konular | Kitaplar

Vakti girmeyen farz namaz kılınır mı?



11 yorum

vakti girmeyen farz namaz kılınırmı?

bu soruyu cevaplamak o kadar kolay ki namazın şartlarından birisi de vakit degilmi ? Bunu da bilmiyorsa müslüman dostunu bilmeyen düşmanını nasıl bilecek...namaz deyip bidüşünmek degil bin düşünmek gerekir... gerisi vesselamü ala cemiilmü'minin...

05.12.2007 - misafir

vakti girmeyen farz namaz kılınır mı?

ya hiç öyle şey olurmu vakti gelmeden namaz mı kılınır bi kere öyle olsaydı namaz vakitleri diye 5 vakite ayrılmazdı yani bence öyle

03.01.2008 - misafir

Vakti girmeyen farz namaz kılınır mı?

Malum olduğu üzere "vakit" nemazın fazlarından biridir.Bu sebeble bu sualin cevabı terettütsüz hayır olacaktır.Ancak bu sual fıkhi bir sual olması hasebiyle fıkhi cevab vermek bu sayfaya daha uygun düşecektir kanaatindeyim.
Hanefî mezhebinde, yalnız Arafât meydânında ve Müzdelifede hâcıların iki nemâzı cem’ etmeleri lâzımdır. Hanbelî mezhebinde, seferde, hastalıkda, kadının emzikli veyâ müstehâza olmasında, abdesti bozan özrlerde, abdest ve teyemmüm için meşakkat çekenlerde ve a’mâ ve yer altında çalışan gibi, nemâz vaktini anlamakda âciz olanın ve canından, malından ve nâmûsundan korkanın ve ma’îşetine zarar gelecek olanın, iki nemâzı cem’ etmeleri câiz olur. Nemâzı kılmak için işlerinden ayrılmaları mümkin olmıyanların, bu nemâzlarını kazâya bırakmaları, hanefî mezhebinde câiz değildir. Bunların, yalnız böyle günlerde, (Hanbelî mezhebi)ni taklîd ederek, kılmaları câiz olur. Cem’ ederken, öğleyi ikindiden ve akşamı yatsıdan önce kılmak, birinci nemâza dururken, cem’ etmeği niyyet etmek, ikisini ard arda kılmak ve abdestin, guslün ve nemâzın hanbelî mezhebindeki farzlarına ve müfsidlerine uymak lâzımdır
Buradan da anlaşılacağı üzere cem' dediğimiz vakti girmeden bir nemazı vakti girmiş bir nemazla birlikte kılmak (cem'-i takdim) ve vakti geçen bir nemazı vakti girmiş olan bir nemazla birlikte kılmak (cem'-i te'hir) hasebiyle bir nemz vakti girmeden de kılınabilir.Ancak yukarda zikrettiğimiz şer'i sebeblerin varlığı söz konusu olmalıdır.Bu sebebler haricindeki bir sebeb ile nemazı vakti girmeden ve vakti geçince kılmak söz konusu olamaz.
Vesselam...

23.02.2008 - Muhammed Mahnovi

namaz

öğle namazını 5dk önce kılıp okula gidebilermiyim?aksi takdirde derse geç kalıyorum allah razı olsun

25.12.2008 - misafir

bu soru benimde hep aklımda

bu soru benimde hep aklımda yer etmiştir.işe gitmeden önce vakit girmemiş oluyor ama vakti giren namazın arkasına cem ediyorum.açıklamalara göre de bunun yapılacağı uygun bulunuyor.niyette cem etmek şartıyla kılınır die biliyorum.yoksa halimiz nice olur!

03.03.2009 - misafir

daha açık

lütfen birşeyleri izah ederken herkesin anlayacağı gibi konuşalım.şahsen ben anladım ama birçok insan dini konuların cevplarında anlaşılmayan kelimeler var diye sıkılıyor.
vakti girmiyorsa namazın kılınmaz.
bir de cem olayı var bir türlü aklım ermiyor ona

08.05.2009 - misafir

seçeneklere "Fikrim yok.

seçeneklere "Fikrim yok. İlgilenmiyorum" koyarak başkalarının böyle önemli bir konuda yanlış şeyler söylemelerine sebep olmanız ne derece doğru ?

10.08.2009 - misafir

vakti girmeyen namaz hakkında

http://www.fazilet.com.tr/vakitsiz.html

23.08.2009 - misafir

Bence kilinmaz fakat,

Bence kilinmaz fakat, eskiden "SAAT" yoktu onun icin 5-10 dak. gibi fark lar arasinda birsey olmaz BENCE.
Yani mesela oruclusunuz saat 20 de iftar oluyor bazi saatlar daha 19.55 baziler coktaaan 20.05 oluyor.
Eskiden PEygamber efendimiz zamaninda saat yoktu... Günes ile bir itribat konusuydu. Allah yardimcimiz olsun...

17.05.2011 - misafir

illede ilim

ilim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır. Cahillerden Allaha sığınırım. Size herhangi bir bilgi ulaşmamış şeyler hakkında bu helaldir bu haramdır demeyin diyor yüce kitabımız. hal böyle iken birileri kalkıp mezheplerle şunlar bunlarla açıklık getirmeye çalışıyor konuya. Kendinizi ve haddinizi bilin. Hz. Muhammed in vefatından yüzlerce sene sonra ortaya çıkmış ve Kurandada açıkça ifade edilen bir konu olan" Dinini bölük bölük parça parça etmiş olanlarla senin hiç bir ilişiğin olamaz" diyor Yüce Allah. O nedenle kalkıpta peygamberimizden yüzlerce yıl sonra ortaya fırlamış mezheplerin sözleriyle şunlar bunlar yapılır yapılmaz demeyin. bu söz bana ait değil Kuran ın hepimize öğüdüdür. Haddinizi bilin haddimizi bilelim. Kuran okuyun boş konuşacağınıza.

07.01.2012 - misafir

bu çok mihim bir mesele böyle

bu çok mihim bir mesele böyle anketle bu konuya karar vermek çok yanlış. Lütfen kaldırın bunu fitne çıkartır mazallah.

09.04.2013 - misafir

Konular