Zehirli | Konular | Kitaplar

KASIMPAŞA KUR’AN KURSU’NUN YIKTIRILMA HİKÂYESİ

Kasımpaşa’daki büyük Piyâle Kur’an kursu haksız hukuksuz bir şekilde Salı günü yıktırıldı. Bu Kur’an kursu ile ilgili benim de hatıralarım olduğundan, yıkımın gelişimini iyi biliyorum. Meseleyi baştan anlatayım:

Kur’an kursunun yanıbaşındaki büyük piyâle camiini yaptıran piyâle paşa burayı zaten kur’ an mektebi olarak yaptırmış. Müslümanlar zamanla kullanılmaz hale gelen mektebi 1959 da onarıp Kur’ an kursu olarak hizmete açmışlar. O gün bu gündür 48 seneden beri hizmet veriyordu. Kursun daimi talebelerinin dışında, yaz tatillerinde mahalle çocukları okutulduğundan, o civarda buradan Kur’an dersi almayan yok gibidir.

Nitekim, Sayın Başbakan da bu kur’an kursunda okuyanlar arasında. kendileri İstanbul Belediye Başkanı Seçildikleri ilk sene bayram namazını piyâle Paşa Camii’nde kıldıktan sonra kur’ an kursuna gelmişlerdi. Başbakan’ın o zaman anlattığına göre Bu kur’ an kursu 1962’de İsmet paşa zamanında yeni bir yıkılma tehlikesi atlatmış. Kursu yıktırmamak için mahalle sakinleri geceleri nöbet tutmuşlar. Nöbet tutanların içinde Sayın başbakan’ın babası da varmış. Ne garip tecelli ki, babasının koruduğu kur’an kursu oğlu zamanında yıktırıldı. Gelelim size hayretten küçük dilinizi yutturacak ve inanılması güç şekilde gelişen yıkım hikayesine :

Yıl 2005, aylardan Temmuz’du... “camiinin etrafının açılması için anıtlar kurulunun kararıyla kursun kaldırılacağı‘’ bildirildi. Dernek mensupları ilgililerle görüştüler. “bu kursta 1959’dan beri binlerce talebeye hizmet verildiğini, yıkımın yanlış olacağını, kendilerine proje ve imkan verilirse, kursun, câmiinin mîmarî yapısına uygun hale getireceklerini söyledilerse de karşı taraf bunu kabul etmedi…
Bunun üzerine dernek mensupları “ille de yıkılacaksa bize bu civarda bir yer gösterin, oraya yeni bir kur’an kursu yapalım taşınana kadar da bize izin verin’’ dediler. Bu teklife karşı cevap verildi. “şu dört yerden birini tercih edin: 1- Sinan Paşa Câmiinin avlusundaki tamamlanmamış bina, 2- Kulaksız’daki okçular tekkesi, 3- Okçular tekkesinin yanındaki top sahası, 4- sütlücedeki Elif tekkesi ‘’
Vakıflar müdürlüğü bunları teklif etmekle görünüşte 48 senedir adeta mahallenin yerlisi olan kur’ an kursunu mahalleden kovuyor gerçekte ise resmen dalga geçiyordu. Nasıl mı dalga geçiyordu? Şöyle :

Kursun dernek mensupları bu dört yeri ayrı ayrı araştırdıklarında şu gerçekle karşılaştılar: - Okçular Tekkesi ile top sahası daha önce Beyoğlu belediyesine verilmişti. Belediye ben buraya çivi bile çaktırmam’’ diyordu. – Elif tekkesi ise İstanbul Büyükşehir belediyesi verilmişti. Büyük şehirde orayı vermeyeceğini söylüyordu. – Sinan paşa camiisin’ deki natamam bina hakkında ise yıkım kararı vardı. Dernek “madem yıkım kararı var yıktıktan sonra verin’’ deyince önce verelim diyen vakıflar ağız değiştirip “Veremeyiz!’’ demesin mi !... diğer yerler hakkında da şöyle diyordu: Belediyeyle anlaşın alın.‘’

Yani vakıflar bölge müdürlüğü önce verimkâr görünerek dalga geçiyor, iş ciddileşince de vermiyordu… Bu yolla meseleyi halledemeyeceklerini anlayan dernek mensupları, vakıfların kendisine bağlı olduğu Bakan Mehmet Ali Şahin’le görüştüler. Bakan bey. Derhal İstanbul vakıflar Bölge müdürüyle görüştü görüşme bittikten sonra da dernek mensuplarına Kur’ an kursunun yıkımının yanlış olacağını söyledi ve rahat olun deyip uğurladı. Ancak bakan bey daha sonra bir geldiğinde “kur’an kursu binasının camiyi kapattığını‘’ söylüyordu.

İki katlı kurs binası kubbeli koskoca camiyi nasıl kapatır?!
Kurs mensupları buna rağmen mücadeleyi bırakmadılar. Bakan’la da halledemeyince işi Başbakanla halletme yolu denendi. Yakından bildiğim için söylüyorum resmi-gayr-î resmi bir çok kimselerle görüşüldü. Görüşülen her şahıs önce kur’an kursunun yıkılmasını tepki gösteriyor, elinden geleni yapacağını söylüyor, sonunda da “ bu iş Başbakan’dan biter. Benim yapacağım bir şey yok deyip çekildiler.
Geldik 3 nisan 2007 Salı gününe ….

Bina önce milletin malını kırıp döken anarşistlere karşı bile sevk edilmeyen sayıda 1200 polis ve 500 zabıta ile çevrildi. Yıkım makineleri getirildi. Kapı kırıldı, bina içindekiler biber gazı sıkılarak bertaraf edilip çıkarıldı. Tam yıkıma başlanacaktı ki ; İstanbul 5. idari Mahkemesinin 30 güne kadar “yürütmeyi durdurma kararı‘’ geldi. ( Esas No: 2007/647) Karar ilan edildi ve yıkımın vazgeçildiği söylendi. Ne olduysa işte bundan sonra oldu…. Yıkım ekibinin başındaki zat birileri arasında bir telefon trafiği yaşandı. Arkasından yıkım ekibi tekrar yıkıma yöneldi yürütmeyi durdurma kararını gösteren avukata kulak vermeyip biber gazı sıkıldı. Eşyanın onda biri bile çıkarılmadığı için kalan eşyanın çıkarılması için izin istendiyse de bu izin verilmeyip hemen yıkıma geçildi. İçerideki halılar, perdeler, kütüphaneler, klimalar, buzdolapları, kuru gıda ve etler, enkaz altına kaldı. Bayraklar ve 100’den fazla talebeye ait kur’an-ı kerimler yerlere döküldü.
Yıkımdaki bir yetkili “emir en yukardanmış. Bana mutlaka yıkılacak denilince yıkmaya mecburum arkadaş’’ diyordu. Bir polis memuru ağlıyordu, birisi yıkım sırasında arkasını dönmüştü. Başka birisi, kendi polis elbisesini çekiştiriyor, “bu elbisenin altın da buna da mecbur olduk’’ diyordu. Kadınlar balkon ve pencerelerden yüksek sesle beddua ediyorlardı. Nitekim bu görüntüler aynı gün TV haberlerinde de verildi.

ALİ EREN 5 NİSAN 2007 PERŞEMBE VAKİT GAZETESİ




22 yorum

bu ne felaket

bu nasıl müslümanlık kilise açıp kuran kursunu kapatan birine müslüman demeye utanıyorum ben daha 17 yaşındayım belki çoğu şeyden haberim yok dönen oyunları bilmiyorum ama şunu çok iyi biliyorum ki dine hizmet eden o mübarek yerleri, cennet bahçesi olan o yerleri kapatarak bununla gurur duyanlara sesleniyorum ya olduğunuz gibi görünün yada göründüğünüz gibi olun... ve lütfen bu yerleri rahat bırakınnn

17.04.2007 - hasan turan

evet kardesim yikim nedeni

evet kardesim yikim nedeni islama hizmet oldugu icin hersene 160 hoca mezun olan bir yeri bos yere yikmazlar ama onlarda yikilacaklar bir gün

28.04.2007 - gurbetci 67

8 sene buı gibi yurtların

8 sene buı gibi yurtların çorbasını içmem hasebiyle bu yıkıma imza atan yada yıkım kararı durmasına karşın yinede yıktıran (okendini biliyor)kendi ipini çektiği kanısındayım ALLAH (c.c)herşeyi affederc ama kul hakkını asala oradada nice kulların hakları mahfuzdur kişi kapı komşusunla nasıl helallaşırım şeklinde bir düşünce içinde yoğrulurken bakalım bu müesseseyi yıktıran şahsiyet ALLAHIMIZIN huzuruna nasıl neşekilde hangi yüzle çıkacak bunun hesabını nasıl verecek bakalım bu müesseseyi yıktırdı ya onun sonu nasıl olacak...ALLAHA EMANET OLUN sevgilerim ve saygılarımla

01.05.2007 - Nebi KARATAŞ

AKPARTIYE OY VEREN KARDES

AKPARTIYE OY VEREN KARDES MUSVEDDELERI GORSUN TAYYIBIN NE MAL OLDUGUNU!! VICDANINIZ RAHATTIR SIMDI.. ORADA YIKILAN HER TUGLADA SIZINDE PARMAGINIZ OLDUGUNU UNUTMAYIN ASLA!!

12.05.2007 - AHMET ACAR

ALLAH ISLAH ETSİN

DEĞERLİ MÜMÜNLER OYLARINIZI KULLANIRKEN İYİ DÜŞÜNÜN BİKEZ DAHA BİKEZ DAHA DÜŞÜNÜN CENAB-I HAK HERŞEYİ BİLENDİR.

21.05.2007 - misafir

BENİ İYİ TANIRSINIZ!

SİZ ***** KARDEŞLERİM. EN UFAK BİR ŞEYDE, DEĞİL PARTİNİZİ DİNİNİZİ DAHİ SATMAYA HAZIRSINIZ. LİDERİNİZİN NERDEN ADAY OLDUĞUNU GÖRDÜNÜZ. YILLARCA PARA TOPLATTINIZ, KAPI KAPI DİLENDİRDİNİZ. HARAM OLSUN. KABE Mİ ORASI.
HADİ BU MESAJIDA YÜREĞİNİZ YETİYORSA KOYUN SİTEYE, KOYAMAZSINIZ. ÇÜNKÜ SİZ YILLARDIR EMDİNİZ SIRTIMIZDAN KANINI İNSANLARIN. AZ BİLE SİZE.
DİNİ KULLANAN ZAVALLILARIN AKİBETLERİ BUDUR. KEŞKE BİR 28 ŞUBAT OLSA DA KÖKÜNÜZ KAZINSA.
BIRAKIN KURANI, SİZ GİDİN TAPTIĞINIZ İNSANLARI DİNLEYİN.
NOT: TAKİP EDECEĞİM, YÜREKLİYSENİZ SİTEYE KOYUN BU YAZIYI. DEVAMI GELECEK. GEREKLİ YERLERE GERKLİ BİLGİLER VERİLMİŞTİR. SU BİTTİ BEYLER. MÜNAFIKLAR ORTAYA ÇIKTI.

30.05.2007 - misafir

HAFIF BIR RÜTÜJ CEKERSENSEN SENDE ANLARSIN KENDINI

SİZ ***** KARDEŞLERİM. EN UFAK BİR ŞEYDE, DEĞİL SIZI TÜRKIYEYE TANITAN VE BU HITMETI VEREN PARTİNİZİ DİNİNİZİ DAHİ IKTIDARDA KALABILMEK ICIN SATMAYA HAZIRSINIZ. SECIM ÖNCESI ABD TURU YAPIP LOBILERDEN BARIS ÖDÜLLERI TOPLAYAN LİDERİNİZİN NERDEN HANGI DALIVERELERLE ADAY OLUP NASIL BASBAKAN OLDUĞUNU GÖRDÜNÜZ. YILLARCA GURBETCI VATANDASLARDAN HOLDINGLER PARTIMIZ TV VS. DEYIP PARA TOPLATTINIZ, KAPI KAPI AVRUPADAKI CAMILERIN KÜRSÜLERINDEN DİLENDİRDİNİZ. HARAM OLSUN. KABE Mİ ORASI.
HADİ BU MESAJIDA YÜREĞİNİZ YETİYORSA KOYUN ÖNÜNÜZE VE TEKRAR ANALIZ EDIN ÖYLE YAZIN YORUMU SİTEYE, KOYAMAZSINIZ. ÇÜNKÜ SİZ YILLARDIR ALLAH PEYGAMBER ADIL DÜZEN DEYIP SIRF OY VE IKTIDAR OLABILMEK ICIN EMDİNİZ SIRTIMIZDAN KANINI İNSANLARIN. AZ BİLE SİZE.
DİNİ KULLANAN IKTIDAR HIRSLARINA KAPILAN ZAVALLILARIN AKİBETLERİ BUDUR. KEŞKE 27 NISAN MUHTIRASININ DEVAMI YENI(!!!) BİR 28 ŞUBAT OLSA DA KÖKÜNÜZ KAZINSA DEMIYECEGIM ZATEN KÖKÜNÜ DE INKAR EDIYORSUNUZ!. RABBIM SIZI MUSALLAT ETTI ISE BU MILLETE VARDIR ELBET BIR BILDIGI(!).
BIRAKIN OY TOPLAMAK VE IKTIDAR OLMAK ICIN KULLANMAYI ISLAMI DEGERLERIMIZI NAMAZLARIMIZI IBADETLERIMIZI VE KURANI, SİZ GİDİN KILISELERINI IHYA ETTIGINIZ TAPTIĞINIZ İNSANLARI DİNLEYİN YETMEZ DEDIKCE DAHASINI YIKIN CENNET YUVALARIN.
NOT: TAKİP EDECEĞİM, YÜREKLİYSENİZ SİTEYE YORUM EKLEMEDEN ÖNCE ELINIZI VICDANINIZA VE ÖNÜNÜZEDE KOYUN BU YAZIYI. DEVAMI GELECEK. GEREKLİ YERLERE GERKLİ BİLGİLER VERİLMİŞTİR. SU BİTTİ BEYLER. MÜNAFIKLAR ORTAYA ÇIKTI.

01.06.2007 - Ziyaretci

Dinsiz millet olurmu lan

Dinsiz millet olurmu lan münafık tayyip yediğin tabağa pislercesine yarım asırlık kuran kursunu yurutmeyi durdurma kararına rağmen taa suriyeden ezin gecin die talimat verdin eşyaları kitapları ve kuranı kerimlerı bile çıkarmaya fırsat vermedeyin butun mesulıyet bana ait başlarına yıkın die talimat verdin eşyalar ne ise de kuranı kerim ve butun ilmihallar molozların içinde gitti bir kısmını polis molozlardan toplayıp yönetime verdi. BEN KERAMETTİN MEMİŞOĞLU BU TALİMATI BEYOĞLU EMNİYET MUDURU TUĞRUL PEK ÇEVİK KUVVET MUDURLERİNE BU TALİMATI İLETİRKEN KULAKLARIMLA DUYDUM insanın bu kadar alçalabileceği aklımdan bile geçmezdi. bu yaptığın şerefsizlik zannetme yanına kar kalacak..
bir gun karşılaşacağız yakandan tutacağım ULAN BE HAİN ADAM BU MEMLEKET MUSLUMANDIR MUSLUMAN KALACAKTIR DİYİP YUZUNE TUKURECEM!!!!

............................

04.06.2007 - misafir

Yürekli Olan Kim ?

Yürekli olmak yada ahmak olmak.
Annem hep derdi oglum cesaret ile ahmaklıgı karıstırma diye.
Bu sözleri sarfeden misafir , sende bu iki meziyetten birinin oldugu kesin, ve buna ragmen bu yorumunu yayınlayan site sahibi de gercekten yurekliymis, o yurekliligini bu sekilde gostermis oldu. Sen ise ahmaklıgını göstermek icin bu yolu sectin.

Söyle be cahil adam. Milletin sırtından para toplayan diyelim ki bu kuran kursları idi. Bu para ile ne yapıldı ? Hangi kuran kursu hocasının altında mercedes marka otomobil, hangisinin dairesi var ? Alınan 100 ytl ise okutulan 100 talebe. 100 talebenin karsılıgı 100 ytl olur mu ? Allahın mucizelerini görmekten bu kadar mı acizsin sen ?

Ayrıca bu gune dek cebinden kaç kurus cıktı ? Bu paraları verenler kursu yıktırmamak icin gittiler ve direndiler, sen ise para vermedigin halde burda anca ahmaklıgın emaresi olan yorumlarınla köstebeklik yapıyorsun. Bu sana yakısır mı ?

Sana cevap yazmak da bana yakısmazdı ama ...

Vardır bir hâyır...

16.06.2007 - Muhammed YILDIZ

28 şubatı savunmak sizemi

28 şubatı savunmak sizemi kaldı şerefsiz

05.10.2007 - misafir

guzel ulkemiz

bu ulkede papaz oldurulur, hrant dink oldurulur hepimiz hrant oluruz hergun binlerce masum sehitimiz sehit olur yine biz birilerini bekleriz, bunun basi olan a.o. da hapishanesinde yedikleri sayesinde kilo alir rahatina bakar. kilise yikilsa butun dunya ayaklanir ama kuran kursu yikilsa laiklik olur, okullarda basortusu yasagi vardir ama robert kolejinde rahibeler dini kiyafetleriyle serbestce dolasir iste biz boyle bir ulkede yasiyoruz Allah bunlari bize yasatanlari islah etsin.

11.11.2007 - misafir

degerli büyüklerim

degerli büyüklerim öncelikle bu gibi mümtaz yerleri koruyup kollayan herkese tesekkür eder Allh'ın inayetinin onlarla olacağını hatırlatmak isterim.Fazla konusmayacagım sizden ricam Recep Tayyip'in akıbetini lütfen dikkatle takip edin.Dikkatle izleyin sadece izleyin.Tekrar tesekkür ederim.Allah yar ve yardımcınız olsun.

29.12.2008 - misafir

yarın bunların hesabı

yarın bunların hesabı sorulurken de bunları söyleyebilecekmisin

25.01.2009 - misafir

kardeşim oy veren

kardeşim oy veren insanları da bunlarla suçlamayın nitekim onlarda sizden

25.01.2009 - misafir

kur'an kursu

malesef evimizin karşısındaki kur'an kursu yıkıldı.....

17.02.2009 - misafir

Konular